BALIKESİR İLİ
ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE KOMİSYONU KARARI
KARAR TARİHİ : 13.08.2020
KARAR NO : 2020 / 3
İçişleri Bakanlığımızın 07.08.2020 tarihli "Ormanlık Alanlar ve Civarında Ateş Yakılmaması” konulu Genelgesi ve 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 19.04.2018 tarihli 7139 Sayılı Kanunla değişik 69. Maddesi gereğince oluşturulan Balıkesir İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu tarafından, önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle mevsimsel veya insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerIendirilerek, 15 Ağustos 2020 tarihinden itibaren ormanlık alanlarda meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı;
I- Balıkesir İli ve İlçelerinde 31 Ekim 2020 tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılabilecek mesire alanları, tabiat parkları ve günübirlik kullanım alanlarının isimleri ve mevkileri aşağıda yazılı olarak belirtilmiştir.
Ayvalık İlçesindeki Sarımsaklı Tabiat Parkı,
Ayvalık İlçesindeki Çamlık A tipi Mesire alanı,
Ayvalık İlçesindeki Alihikmet Paşa (Sefa Çamlık) C tipi Mesire alanı,
Ayvalık İlçesindeki Alihikmet Paşa (Laka) C tipi Mesire alanı,
Ayvalık İlçesindeki Paşalimanı B tipi Mesire alanı,
Havran İlçesindeki Kumluca A tipi Mesire alanı,
Havran İlçesindeki Talimalanı B tipi Mesire alanı,
Edremit İlçesindeki Hasan Boğuldu Günübirlik Kullanım Alanı,
Edremit İlçesindeki Pınarbaşı Günübirlik Kullanım Alanı,
Edremit İlçesindeki (Altınoluk) Darıdere Tabiat Parkı,
Susurluk İlçesindeki Çaylak C tipi Mesire alanı,
Susurluk İlçesindeki Karapürçek C tipi Mesire alam,
İvrindi İlçesindeki Yeşilköy (Saklıgöl) C tipi Mesire alanı,
Karesi İlçesindeki Değirmenboğazı Tabiat Parkı, (Sadece park içinde belirlenen ocak yerlerinde olmak üzere)
- Yukarıdaki (I.) maddede belirtilen alanlarda, 31 Ekim 2020 tarihine kadar akşam saat 20:00 den, sabah saat 09:00 a kadar ateş yakmak yasaktır. (Ayvalık İlçesindeki Çamlık A tipi Mesire alanı ve Havran İlçesindeki Kumluca A tipi Mesire alanı hariç)
- Balıkesir İli ve İlçelerinde Ruhsatlı İşletmeler haricindeki tüm sahipli arazilerde (bağ, bahçe ve zeytinliklerde) 15 Eylül 2020 tarihine kadar her gün ve 24 saat boyunca, tüm zamanlı olarak mangal, semaver vb. amaçlarla kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır.
Ruhsatlı İşletmelerde de kamp yeri olarak işletilenler hariç 15 Eylül 2020 tarihine akşam 20:00 den, sabah saat 09:00 a kadar ateş yakmak yasaktır.
- Orman idaresinden İhaleli/TahsisIi iş alanlar ve bu işte çalışanlar ile, Orman İdaresi tarafından çalıştırılan kişiler hariç olmak üzere (I . ) Birinci maddede belirtilen alanlar dışında 15 Eylül 2020 tarihine kadar Balıkesir İli dahilindeki tüm ormanlık alanlara giriş çıkışlar, orman İçi yollarda ATV, UTV, Motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetler ile çadırlı kamp yapmak yasaklanmıştır.
- Ormanlara giriş çıkış yasağının uygulanması ve kontrolü İle avcı ve çobanların ateş yakmasının önlenmesi için; Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Muhafaza Memurları ile Jandarma Komutanlığı Personelinden oluşturulacak olan ve gezici gözetleme işleri ile görevlendirilen ekipler, (I.) Birinci maddede alınan kararların uygulanmasını titizlikle takip edeceklerdir. 15 Ağustos İle 31 Ekim arasında özel olarak piknik yapmak İçin ayrılmış yerlerde, vatandaşların orman yangınlarına duyarlı olmaları ve yaktıkları piknik ateşini söndürmeleri hususunda Vatandaşları uyaracaklardır.
- 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 76. Maddesi gereğince ormana 4 Km mesafe içinde kalan ve aynı Kanunun 31 ve 32. maddesinde bahsedilen mahallelerde; anız, bağ, bahçe ve zeytinlik temizliğinde artık, ot, dal vb. şeyleri yakanlarla ilgili olarak, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından adli işlem yapılacaktır. Adli işlem tesis edilemeyecek hallerde ise ilgili Kurum (Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Zabıta vb.) tarafından İdari para cezası İçin işlem tesis edilecektir.
- 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 31 ve 32. madde Mahallelerinde Muhtar ve Jandarma, İl/İIçe merkezlerinde ise Belediye Zabıtası ve Polis marifetiyle, kır düğünü vb. etkinlikte havai fişek ve dilek balonu gibi orman yangım çıkmasına neden olabilecek etkinliklere izin verilmeyecektir.
- Mahalle Muhtarları ve Azaları ormana giriş ve çıkışları gözetleyerek şüpheli şahısları güvenlik güçlerine ve Alo 1 12 Acil Çağrı Merkezine bildirecektir. Her türlü İzinsiz avlanmalar Mahalle Muhtarlıkları, Av Yaban Hayatı Birimleri ve Güvenlik Güçlerince takip edilecektir.
- (l .) Birinci maddede belirtilen sabah 09:00 - akşam 20:00 saatleri arasında mangal / semaver / ateş yakılmasına müsaade edilen mesire alanları, tabiat parkları ve günübirlik kullanım alanları hangi Kurumun ya da Birimin sorumluluğunda veya İşletmeciliğinde ise bu alanlara girişte uyulması gereken kurallara ilişkin bilgilendirici mahiyetteki el ilam veya broşürler bu Kurumlarca/Birimlerce dağıtılacaktır. Ayrıca Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait bilboardlarda kullanılacak görsellerle, anonslarla vb. araçlarla da vatandaşların konuya ilişkin duyarlılığı artırılacak ve bu tedbirler ilgili Mülki Amirin koordinasyonunda uygulanacaktır.
- Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında suç unsuruna göre, 6831 Sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanununa göre adli işlem ve para cezasını gerektiren hallerde de 5326 Sayılı Kabahatler Kanunlarına göre idari işlem yapılmasına karar verilmiş olup, İş bu 10 maddeden oluşan ek kararların uygulanmasına karar verilmiştir.
13.08.2020